Općina Viškovo dom je jedinstvenog običaja – godišnjeg pokladnog ophoda Halubajskih zvončara koji je, zajedno s ostalim zvončarskim skupinama na području Kastavštine, uvršten na UNESCO-ovu listu nnematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kuća halubajskega zvončara budući je dom ovih poznatih čuvara tradicije i pusnih običaja Viškova, mjesto očuvanja višestoljetne bogate baštine.

Kuća halubajskega zvončara jedinstveni je objekt u kojem će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija Halubajskih zvončara, već i ostala nematerijalna kulturna koja se nalaze na području Općine, a upisana su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine: Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Primjenom inovativne muzeološke praske i interakcijom s posjetiteljima na jedinstven i autentičan način stvarati će se široko prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod atraktivan na široj nacionalnoj, ali i svjetskoj razini. Uz očuvanje, prezentaciju i podizanje atraktivnosti prirodne i kulturne baštine, stvarati će se sadržaji koji će odgovoriti na rastuću potrebu posjetitelja i turista za kulturno- turističkim doživljajima.

Skip to content