Festival greške – ProPUST novi je interdisciplinarni festival koji se organizira u Viškovu od 2024. Riječ je festivalu grešaka i svemu što može proizaći iz istih. 

Kontekstualno je Festival pogreške povezan s karnevalom i ”popuštanjem” ustaljenih normi ponašanja tijekom karnevalskog razdoblja. Moglo bi se reći da sustav ponašanja tijekom karnevala, kada se ”obrnu”  ustaljene norme ponašanja, postaje anomalijom, odnosno greškom.

Na prostoru Viškova, ali i čitave regije, gdje karnevalske prakse i razdoblje Pusta predstavljaju bitan, ako ne i najbitniji dio kulturnog identiteta stanovnika (Godišnji pokladni ophodi pod UNESCO-ovom zaštitom, karnevalska događanja i sl.), smatramo važnim govoriti o širem kontekstu karnevala u teorijskom smislu.  

Tijekom Festivala proPUST, kroz razne će se medije prezentirati ”greške”, odnosno, umjetničke i druge prakse  čije je nastajanje motivirano iz onoga što izlazi iz okvira normiranog sustava i što možemo nazvat anomalijom ili greškom – od istarske ljestvice, atonalne glazbe, punk-a pa sve do digitalne ili analogne vizualne umjetnosti nastale namjernom ili slučajnom tehničkom greškom. 

Uz prezentacije i izvedbe umjetnosti nastale zbog greške, greškom ili namjernim interveniranjem u sadržaj (projekcije video-radova i filmova, izložbe fotografija, multimedijske izložbe i nastupe punk bendova, sastava koji izvode skladbe koristeći atonalnu, istarsku ljestvicu), održat će se i diskurzivni programi – predavanja o povijesti karnevala kako bi se tema pogreške kontekstualizirala unutar sadržaja kojim se bavi Kuća halubajskega zvončara te predavanjima i panelima o umjetnosti greške u kontekstu glazbe ili vizualne umjetnosti.

Tijekom festivala, održavat će se i niz radionica za djecu i mlade na temu greške – od glazbenih, multimedijskih (fotografija, računalni programi ili aplikacije za obradu fotografija, manipulacija zvuka, videa i sl.) pa sve do literarnih.

Skip to content