Zvončar 2024.


Radionica je prilagođena po dobnim skupinama u tri modula:

  1. Moj zvončar (za predškolce, 1. i 2. razred OŠ): zvončar zaštitnik, superheroj (30-45 min)
  2. Moderni zvončar (za 3. – 8. razred OŠ): povezivanje tradicije zvončara s modernim načinom života (45-90 min)
  3. Zvončar aktivist (za srednjoškolce): promatranje tradicije zvončara i njihove uloge u zajednici kroz prizmu aktivnog građanstva i borbe za društvenu promjenu (90 min)

OPIS RADIONICE:

Glavni cilj ove radionice je promatrati tradiciju zvončara kroz suvremeni kontekst te razumjeti kako se uloga zvončara može prilagoditi i interpretirati u današnjem društvu. Sudionici će imati priliku istražiti različite aspekte tradicije zvončara i razmišljati o načinima na koje se ti aspekti mogu primijeniti u suvremenom svijetu.

Radionica je prilagođena različitim dobnim skupinama kako bi osigurala da svaki sudionik ima relevantno i korisno iskustvo. Kroz različite aktivnosti, sudionici će imati priliku istražiti kako se zvončar može promatrati kao simbol hrabrosti, zaštite i zajedništva te kako se tradicionalna uloga zvončara može prenijeti na suvremeni kontekst.

Uloga zvončara može se prevesti u suvremeni kontekst kroz promicanje vrijednosti hrabrosti, zajedništva i aktivnog građanstva. Umjesto fizičke zaštite od zlih sila, zvončar može postati naš osobni zaštitnik, simbol borbe za pravednije društvo ili zaštite osjetljivih skupina. Također, umjesto tradicionalnih kostima i obreda, zvončar može imati suvremenu odjeću ili bačuku i koristiti suvremene alate poput društvenih medija i kampanja kako bi podigao svijest o društvenim problemima i potaknuo ljude na akciju. Ova reinterpretacija omogućuje zvončaru da ostane relevantan i učinkovit u suvremenom svijetu, prilagođavajući se novim izazovima i potrebama zajednice.

Kroz radionicu se ističe važnost tradicije i zajedništva te se potiče razumijevanje uloge zvončara kao zaštitnika i simbola hrabrosti u različitim kontekstima. Sudionici će kroz aktivno sudjelovanje u radionici razvijati svoje vještine komunikacije, suradnje i kreativnog razmišljanja te stvarati veze između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Z-memory


Z-Memory radionica-igraonica je zabavno i edukativno iskustvo za djecu od predškolskog uzrasta do 4. razreda osnovne škole.

Naša radionica dizajnirana je kao igraonica u stilu popularne memory igre, s dva uzbudljiva seta karata. Svaki set sadrži po 8 jedinstveno ilustriranih memory karata, s likovima koji su specifični za našu tradiciju i kulturu:

  1. Likovi iz Zmamorije: Štriga, Fudlak, Kresnik, Mrak, Malik, Mora, Čoška i Maroška.
  2. Likovi Zvončara: zvončarske maske, Komandant, Vrag, Medvjed, Jajari, Tat/Lopov i Pust.

Pravila igre su standardna memory pravila:

DODATNE AKTIVNOSTI:

Z-Memory radionica-igraonica sjajan je način da djeca uče o našoj tradiciji kroz igru i kreativnost. Osim standardne igre memory, pripremili smo i dodatne aktivnosti za djecu. Svaka ilustracija karte dostupna je i u crno-bijeloj verziji, kao bojanka. Tako djeca mogu bojati likove i kreirati svoje jedinstvene verzije karata te ako žele odnijeti ih sa sobom kući.

Dođite i otkrijte svijet Halubajskega zvončara na zabavan, kreativan i edukativan način!

Kuća halubajskega zvončara – mjesto gdje tradicija oživljava kroz igru.


Recikla-zoo


Vrijeme trajanja radionice: 45-60 min.

OPIS RADIONICE:

Bez brige, nećemo reciklirati životinje, nego ćemo ih izrađivati koristeći reciklirane materijale! Danas su to štapić, tuba i papir, a sutra slonić, buba i tapir! Ova radionica pruža djeci priliku da istraže svoju kreativnost, razviju motoričke vještine i nauče važnost recikliranja kroz igru i zabavu.

ŠTO ĆEMO RADITI?

Učit ćemo kako od recikliranih materijala stvoriti nevjerojatne životinje poput lavova, zebri, ptica, slonova, rakova, hobotnica i mnogih drugih. Koristit ćemo različite materijale poput boja, ljepila, papira u boji, perlica i drugih ukrasa kako bismo naše životinje učinili što šarenijima i zanimljivijima. Svako dijete će imati priliku ponijeti svoje kreacije kući kao uspomenu na veselu radionicu.

ŠTO TREBATE PONIJETI?

Malo dobre volje i puno mašte! Sav potreban materijal osiguravamo mi.

ZA KOGA JE RADIONICA NAMIJENJENA?

Radionica je namijenjena djeci svih uzrasta. Roditelji su također dobrodošli sudjelovati i pomoći svojoj djeci u stvaranju njihovih remek-djela.

Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Dođite i provedite zabavno i kreativno prijepodne s nama u KHZ-u! Radujemo se vašem dolasku!

Skip to content