U Rijeci je predstavljen projekt Povežimo se baštinom u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. U projektu osim nositelja Grada Rijeke, sudjeluju Općina Viškovo, Kostrena, Mošćenička draga, Lovran, Čavle i Klana te gradovi Kastav, Opatija i Kraljevica. Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, i to revitalizacijom 12 lokacija te izgradnjom jednog novog objekta. Jedini novi objekt koji će se graditi je Kuća halubajskega zvončara.

„Iznimno sam ponosna i sretna što se u sklopu ovako značajnog projekta jedini novi objekt gradi upravo u Viškovu. Kulturna baština je izuzetno vrijedan resurs, a tradicija zvončarstva ima nesumnjivo velik potencijal da nastane široko prepoznat kulturno-turistički proizvod atraktivan na širem nacionalnom i svjetskom nivou. Halubajski zvončari su jedan od simbola Viškova. Odavno su na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta UNESCO-a, kao i dvoglasje tijesnih intervala istre i hrvatskog primorja te umijeće suhozidne gradnje. Viškovo je po tome jedinstven primjer, da jedno mjesto ima tri dobra na takvoj listi. Kapitalni kulturni objekt – Kuća Halubajskega zvončara imat će više od 3 tisuće četvornih metara i bit će smještena na Halubjanu. Nematerijalna baština mora biti tradicionalna, ali i živa. Da ona uistinu živi, vidjet će se u centru za posjetitelje jer će se nerijetko moći sresti i  same zvončare. Upravo će zvončari na upečatljiv način interpretirati baštinu zvončarstva. Spojit ćemo tradiciju, baštinu, gastronomiju, turizam, edukaciju, dom halubajskih zvončara u svakom smislu te riječi. Bespovratnim sredstvima iz urbane aglomeracije od gotovo 8 milijuna kuna riješit ćemo „samo“ petinu ulaganja. Ali kada iz Urbane aglomeracije dobiješ 8 milijuna, znaš da imaš dobar projekt. Uz sve ostalo, naša kuća će biti jedan od većih ako ne i najveći novi muzej u primorsko-goranskoj županiji. Naša je odgovornost, ali i obaveza da bogato kulturno nasljeđe čuvamo i prosljeđujemo novim generacijama, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Zvončare u akciji i izgled buduće Kuće halubajskega zvončara možete vidjeti na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=OBu44BmFPqk

Kuća Halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan. Pristupnu cestu Kući i budućoj zoni već je izgradila Općina Viškovo. Kuća će predstavljati matični objekt zvončara u kojem će kroz zvončari na jednome mjestu prezentirati sve aspekte svoje tradicije i na korištenje dobiti infrastrukturu koju zaslužuju. Također, izgradnja Kuće Halubajskega zvončara omogućit će turistima sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima povezanim uz običaje zvončara tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme Pusta. Objekt koji se planira izgraditi oblikovan je prema načelima suvremenog arhitektonskog izričaja, visokih tehnoloških i estetskih standarda, a primijenit će se i tradicijski elementi gradnje kako bi se postigla usklađenost s krajolikom.

Osim formiranja Kuće Halubajskega zvončara koja podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine, bit će zastupljeni i ostali segmenti ponude za posjetitelje, kao što su ugostiteljski i komercijalni sadržaji, koji će osigurati održivost planirane investicije u dugoročnom razdoblju. Tako je planirano da se, izuzev muzejskog postava koji će prezentirati običaje, opremu i tradiciju zvončara u obliku etnografske zbirke, sadržaj proširi edukacijskim programima koji će uključivati radionice, predavanja i prezentacije vezane uz običaje Viškova i zvončara. Programi će prvenstveno biti usmjereni na učenike osnovnih i srednjih škola i studente, a obuhvatit će široku kulturno-povijesnu tematiku koja uključuje povijest i tradiciju zvončara, običaje vezane uz pust, radionice za izradu maski i šivanje karnevalske odjeće, gastronomske radionice, te zabavne programe. Oblikovat će se i specifični turistički proizvodi koji će se prilagoditi ciljnim skupinama kojima će biti namijenjeni. Kuća Halubajskega zvončara  tako će imati višestruku namjenu: izložbeno/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice u za to predviđenim prostorima, program zabave i doživljaja, te suvenirnicu i degustacijski prostor.

Objekt je planiran iz tri izdužena volumena koji prate nagib terena s glavnim ulaznim trgom, ukupne neto površine oko 1.300 četvornih metara. U prvom dijelu nalazit će se glavni ulazni ostakljeni prostor te pomoćni i prateći sadržaji (info pult, garderoba, sanitarije posjetitelja, dizalo), suvenirnica, kutak za istraživanje, galerijski prostor za povremene izložbe/predavanja…, te uredi uprave. Središnji kubus s dominantnim pročeljem s pogledom na Ćićariju i Učku namijenjen je izložbenom prostoru za stalni postav koji bi trebao biti podijeljen u dvije cjeline – “Zvončari i priroda” – prirodno/nadprirodno te “Zvončari i društvo”. Krajnji prostor rezerviran je za restoran i multimedijalnu dvoranu te radionice i prostore za rad Udruge Halubajski zvončari. Projektom je predviđeno i uređenje vanjskog prostora koji će imati funkciju izložbe na otvorenom s tematskim i etnografskim parkom sa skulpturama te uređenje dječjeg igrališta koje će također biti u duhu zvončarske tradicije.

Skip to content