Za izgradnju Kuće halubajskega zvončara koja se gradi u sklopu integriranog projekta Povežimo se baštinom, Općini Viškovo odobreno je novih 5.128.534,60 kuna bespovratnih EU sredstava. Rezultat je to još jedne uspješne prijave na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. koje je krajem prošle godine raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta Povežimo se baštinom potpisao je Grad Rijeka kao nositelj ovog integriranog projekta s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije dok se Općina Viškovo u ovom projektu pojavljuje kao partner i dio Urbane aglomeracije Rijeka.

„Kad ovih 5,1 milijun kuna pribrojimo dosad odobrenim bespovratnim sredstvima za izgradnju Kuće halubajskega zvončara, dolazimo do iznosa od gotovo 13 milijuna kuna koje smo osigurali iz EU fondova. Koristim ovu priliku zahvaliti se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Urbanoj aglomeraciji Rijeka te čestitati i svim ostalim korisnicima kojima su također odobrena sredstva. Moram se zahvaliti i općinskom stručnom timu bez kojeg Kuće halubajskega zvončara i bespovratnih sredstava ne bi bilo. EU fondovi nam ostaju i dalje važno sredstvo u osiguravanju što boljeg standarda mještana Viškova u svim segmentima. Mi smo široke mogućnosti financiranja iz europskih  sredstava odavno prepoznali i pripremili, a i pripremamo brojne projekte koje ćemo prijavljivati ovisno o otvorenim natječajima.“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Izgradnja Kuće halubajskega zvončara napreduje sukladno dinamičkom planu. Zemljani radovi i iskopi su pri kraju, postavljene su osnovne instalacije pa se betoniranje temeljne ploče očekuje ovih dana. Kuća halubajskega zvončara dat će novi zamah društvenom, kulturnom, turističkom i gospodarskom razvoju Viškova, ali i cjelokupne Primorsko-goranske županije. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u sklopu kuće bit će i prostora za održavanje galerijskih, kulturnih, edukativnih, zabavnih, eno-gastronomskih manifestacija, ali i stručnih i znanstvenih skupova čime. Time će Kuća postati neizostavna točka na mapi događanja ovog kraja i mjesto okupljanja ljudi i ideja.

Skip to content