Danas je u Viškovu postavljena najveća slagalica (puzzla) u Hrvatskoj koju su izradili djeca OŠ sv. Matej s motivom Halubajskega zvončara. Novoosnovana Javna ustanova u kulturi ”Kuća halubajskega zvončara” iako tek treba uskoro otvoriti svoja vrata za prve posjetitelje, započela je s programskim djelovanjem i to upravo danas za vrijeme ovogodišnjeg Pusta sa akcijom ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar”.
 Točno u podne, na pomoćnom terenu NK Halubjana, u neposrednoj blizini „Kuće halubajskega zvončara“ održala se akcija slaganja velike slagalice (puzzle) s motivom Halubajskega zvončara.
 Na samom početku kao uvod u akciju slaganja puzzle program su započeli Mići zvončari. Oni su svojom zvonjavom otjerali zimu i učinili akciju slaganja puzzle još upečatljivijom te predstavili stoljetnu zvončarsku tradiciju koja je od iznimne važnosti i vrijednosti za ovaj kraj, a inspirirala je i ovu aktivnost namijenjenu najmlađima.
 Puzzla je rezultat kreativne likovne radionice ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar” koja je tijekom tjedna održana u suradnji s Osnovnom školom Sv. Matej Viškovo, dok je cijela akcija održana u suradnji s Udrugom Halubajski zvončari,  Nogometnim klubom Halubjan i Općinom Viškovo, a pod vodstvom umjetnika i mentora Aleksandra Saše Škorića, koji je svoje radionice i druge umjetničke programe provodio u široj regiji (Hrvatska, Slovenija, BiH). Njegove brojne  suradnje s umjetnicima te kreativne likovne radionice provedene s djecom u Japanu, Kanadi, Belgiji i Njemačkoj posebno su zapažene.
 U višednevnoj radionici koja je zaključena danas akcijom slaganja najveće puzzle s motivom Halubajskega zvončara sudjelovalo je 169 djece, učenica i učenika od 1. do 4. razreda OŠ Sv. Matej Viškovo. Kroz petodnevnu likovnu radionicu, učenici i učenice su zajedno s nastavnim osobljem škole, izradili 169 dijelova slagalice – monumentalne puzzle s motivom Halubajskega zvončara, pri čemu je svako dijete (polaznica ili polaznik radionice) samostalno izradilo jedan dio slagalice, odnosno jednu puzzlu.
Sva djeca koja su sudjelovala u radionici i kreirala dijelove puzzle sudjelovala su danas u zajedničkom slaganju i sklapanju slike dimenzija 10 x 15 m, što ju čini najvećom slagalicom s motivom Halubajskega zvončara ikad složenom u Hrvatskoj. Ovom aktivnošću promiču se pozitivne vrijednosti u društvu od malih nogu te kroz kreativni proces djeci približavaju koncepti zajedništva i integracije (svako dijete = 1 slika, svaka slika je različita, ali kada su zajedno i složene, one čine jednu cjelovitu i smislenu, ujedinjenu sliku).

Skip to content